top of page
Scratch-workshop.jpg

Öppna dörrar för teknikintresse och framtidstro

För att väcka teknikintresset i tidig ålder och stärka framtidens kompetensförsörjning behövs insatser från hela samhället. Genom att arrangera teknikkurser och läger för barn och unga med stöd från kommun, näringsliv och andra lokala aktörer kan vi skapa fritidsaktiviteter som är både meningsfulla och utvecklande. Målet är att fokusera på områden med begränsad tillgång till STEM-aktiviteter för att se till att alla barn, oavsett kön, bakgrund eller förutsättningar, har samma möjlighet att utforska och utveckla sitt teknikintresse.


Ett samarbete innebär dessutom en chans att skapa arbetstillfällen för ungdomar i området. Därför arbetar vi med lokala gymnasieskolor för att hitta intresserade ungdomar. Genom att anställa dem som ledare får de inte bara värdefull arbetslivserfarenhet, utan blir också positiva förebilder för barn och unga i sitt närområde. Det är ett konkret steg både för att motverka ungdomsarbetslöshet och stärka deras framtida möjligheter.

Vad kan vi göra tillsammans?

Veckovisa teknikträffar

Våra teknikkurser är ett långsiktigt initiativ för att väcka teknikintresset hos barn och unga i tidig ålder. Under kurserna får deltagarna programmera egna datorspel eftersom det skapar en tydlig motivation för lärande då många barn redan tycker om att spela på fritiden. För att göra det spännande och mer relaterbart leds aktiviteterna av teknik- eller naturintresserade gymnasieungdomar. Ungdomarna får på så sätt en möjlighet till ett meningsfullt extrajobb och en väg in i arbetslivet.


Upplägg

Kurserna sträcker sig över hela läsåret och följer skolornas schema för att se till så att aktiviteterna smidigt integreras i deltagarnas vardag. Det är veckovisa träffar och deltagarna är uppdelade i två grupper om 10-20 vardera. Varje tillfälle är 60 minuter långt och inkluderar både teoretiska- och praktiska övningar, men det ska såklart fortfarande kännas som en rolig fritidsaktivitet.


Under kurserna är fokus på spelprogrammering, men vi ser även till att väva in andra kreativa aktiviteter för att se till att det känns roligt och oförutsägbart. Ibland bjuder vi även in spännande personer som kan inspirera deltagarna för teknikbranschen. Det som är viktigt för oss är att varje kurstillfälle känns givande och roligt för deltagarna. Vi är därför öppna för att ta in förslag och anpassa kurserna efter barnens önskemål. Ju roligare deltagarna har, desto mer lär de sig!


Ålder: 9–12 år

Längd: Ett läsår

Plats: Vanligtvis på skola eller annan lokal i närheten

Gruppstorlek: 10–20 barn per grupp

Ledare: Lokala ungdomar med intresse för teknik och naturvetenskap

Ett meningsfullt lov

Våra teknikläger ger barn möjlighet att under några intensiva och roliga dagar fördjupa sig i programmering och digitalt skapande. Syftet är att omvandla skärmtid från något passivt och isolerande till en aktiv och social upplevelse, speciellt under lovet som för många annars kan kännas händelselöst. Under dagarna får deltagarna programmera, träffa spännande personer från teknikbranschen och utforska den digitala världen. Målet är att skapa ett eget spel tillsammans med våra ledare.


Upplägg

Lägret riktar sig till barn i åldern 9–12 år och pågår vanligtvis från 2 till 10 dagar, men vi är väldigt flexibla beroende på önskemål och förutsättningar. Vårt längsta läger höll på i tre veckor och då hann vi djupdyka i tekniken och skapa massor av digitala kreationer! Vi börjar alltid från grunden och anpassar innehållet efter gruppens nivå, så alla barn är välkomna oavsett tidigare erfarenheter eller förutsättningar. Vi använder spelet Roblox, som fokuserar på digitalt skapande och det nybörjarvänliga programmet Scratch för att koda våra spel. Ett populärt upplägg är därför att köra två olika grupper där den ena fokuserar på kodning och den andra på Roblox.


Oavsett upplägg är fokus alltid på att barnen ska ha kul – för då lär de sig bäst. Även om lägret har ett slut är målet att barnen ska lämna med en känsla av nyfikenhet, självförtroende och vilja att fortsätta utforska tekniken på egen hand långt efter att lägret är över.


Ålder: 9–12 år

Längd: från 2 dagar

Plats: Vanligtvis på skola eller ett företag

Gruppstorlek: 15–25 barn per grupp

Ledare: Lokala ungdomar med intresse för teknik och naturvetenskap

Hur kan ni bidra?

Som kommun har ni möjlighet att stödja på flera nivåer – men oftast handlar det om att öppna dörrar och tillsammans identifiera vägar framåt för att få igång en satsning. Det kan handla om att koppla ihop oss med lokala företag, bidra med lokaler eller stötta med förankring och synlighet. Vi anpassar samarbetet efter era förutsättningar och behov och ser till att ni får en insats som ger konkret värde för både barn, unga och kommunen som helhet.

Kul, men jag vill veta mer!

Vill ni prata om hur vi kan samarbeta? Fyll i formuläret eller släng iväg ett mail till mig på non@hemkodat.se så återkommer jag inom kort!

Non Raagaard

Non Raagaard

Huvudansvarig och koordinator

Skriv till mig

Non Raagaard

Skriv till mig

Non Raagaard

Huvudansvarig och koordinator

bottom of page